Wat is 27 mc eigenlijk…??

Wat is 27 mc eigenlijk…??

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Nieuws
  • Bericht reacties:0 Reacties

Ongetwijfeld zal de ouderen onder ons zich de woorden in onze titel wel herinneren. Maar de jongeren grotendeels niet. Hoe gaan wij ze dat uitleggen ?
In de taal van nu misschien ? Uh, het is een telefoon waarmee je wel met elkaar kan praten in de auto is dit een idee ? Lees maar eens verder als u er meer over te weten wilt komen.

Wat is een 27 MC? Je hebt de term 27 mc al kunnen lezen en met die term wordt bedoeld 27 megacyclus per seconde. zijnde de CB frequentieband. In onze volks taal staat CB voor radioband voor burgers. De 27 mc is de verouderde Engelse benaming voor 27 megahertz ( MHz). De algemene frequentie met een golflengte van 11 meter. Nu begrijp je gelijk waarom de CB-band ook wel 11-meter band wordt genoemd. In Nederland loopt de band van 26,965 MHz tot 27,405 MHz.


Wat kun je met een 27 MC? Met een 27 mc kun je het gesproken woord (uit)zenden en ontvangen. In de spreektaal werd de 27 mc vroeger meestal ‘bakkie’ genoemd. De 27 mc is dus in feite een radio waarmee je ontvangen en uitzenden kunt. In de vrachtwagen wereld worden deze bakkies nog veel gebruikt om met kun collega’s te contacten bijvoorbeeld. Als u een 27 mc aanschaft zitten er wel een paar regels aan verbonden. Ten eerste en ook de meeste belangrijke: de apparatuur moet goedgekeurd zijn en mag alleen uitgezonden worden met de juiste modulatietechnieken. ( FM- frequentiemodulatie, AM- Amplitudemodulatie en eventueel SSB- Single Side Band ofwel enkelzijbandmodulatie ) en bijbehorende vermogens. Midland is de oudste fabrikant van de 27 mc apparatuur op de wereld. Als u deze aanschaft hoeft u ook niet bang te zijn dat u illegaal bezig bent. Alle Midland Alan AM-FM 27 mc apparatuur voldoet aan de laatste normen en waarden die in Europa toegestaan zijn.


Een ‘must’ om te weten. Wij als hes4x4parts zijn een relatief ‘nieuwe’ aanbieder in de 4×4 markt met de kanttekening dat je ‘nieuw’ ruim mag opvatten. Heeft u vragen over de 27 mc bakkies kunt u altijd contact met ons opnemen voor verdere informatie.


Voor- en nadeel. De voordelen in het terrein zijn legio. Onderling contact is sowieso sneller dan bellen en dat kun je met de 27 mc bakkie. Je moet alleen wel vooraf je 27 mc bakje goed afstellen op de afgesproken kanaal. Alleen het bereik van een 27 mc bakje is beperkt. Die kan onder meer afhankelijk zijn van het weer, het terrein, de antenne ( de lengte is zeer belangrijk ) en de goede aarding. De laatste heb je natuurlijk zelf in de hand.

Wij zijn leverancier van de 27 mc bakkies en de toebehoren.

Bent u nieuwsgierig geworden naar de bakjes, antennes en toebehoren, neem dan snel een kijkje op onze webshop.

Heeft u nog meer vragen of wilt u meer informatie over de 27 mc bakjes, dan kunt u altijd contact met ons opnemen.

Team Hesselink

Geef een reactie